maandag 22 oktober 2012

Mijn vroegste herinnering


Oktober 1944
Bovenop de dijk, aan de overzijde van het water, staat een donkere koets met twee zwarte paarden. Op hun hoofd dragen ze een pluim. Achter de koets, voor de wijd geopende deuren zie ik mijn vader staan. Zijn handen tillen een kleine kist. 

Het is mijn allervroegste herinnering; een stilstaand beeld. Alsof ik kijk naar een zwart-wit foto die in mijn geheugen is afgedrukt. In mijn gedachten zoek ik naar de plek waar ik heb gestaan. Ik loop over een smalle draaibrug, daal het pad af tot onder aan de dijk en kom uit bij ons ouderlijk huis. De deur aan de achterkant is open. In de woonkamer, voor het raam, sta ik op het puntje van mijn tenen en klem me vast aan de houten vensterbank. Hoe groot is een kind van amper drie jaar oud. Het is een grijze dag, eind oktober. In het kistje ligt mijn zusje Tonia.

‘Het wordt een bevrijdingskindje,’ heeft de dokter bij iedere controle gezegd. De bevrijding laat op zich wachten. Het westen van Nederland, mijn vader, moeder en hun zes kinderen moeten de hongerwinter nog door. De datum waarop mijn moeder is uitgerekend is al lang verstreken als mijn zusje eindelijk wordt geboren. Haar brede schou­ders en gewicht van twaalf pond laten zich moeizaam uit het geboor­teka­naal verlos­sen. De dokter zweet bij het spaarzame licht van een knijpkat in de verduisterde kamer. Tevergeefs. Aan het einde van de bevalling huilt alleen mijn moeder.

Het is mijn eerste ontmoeting met de dood. Onze paden zullen zich vaker kruisen. Soms zoek ik hem, lijkt het wel. Ik trek een ketel kokend water over me heen, val in het water onder de brug waar ik nog net op tijd word uitgevist en loop onverwacht de weg over pats boem onder een motorfiets. Soms komt hij bij ons thuis en kijk ik toe.


Uit: Kala Kala


Tonia zou vandaag 68 jaar geworden zijn als het lot haar gunstiger geweest was. Soms vraag ik me af wat het voor mijn ontwikkeling betekend zou hebben als Tonia was blijven leven? Als ik niet tussen allemaal jongens was opgegroeid, maar een drie jaar jonger zusje aan mijn zijde had gehad? 
Meer meidenkracht in het voetbalelftal, zodat mijn broertjes niet zomaar wegkwamen met: 'Zij is een meisje, zij doet voor spek-en-bonen mee.' 
Mijn doelpunten gewoon geteld waren en ik niet afgerekend was op mijn geslacht, maar loon naar werk had gekregen? 

Als? 

'As is verbrandde turf,' haalde een vriendin onlangs nog een uitspraak van haar moeder aan. Dus gedenk ik Tonia op haar geboortedag en neem ik mijn leven voor lief.  


11 opmerkingen:

  1. Tja, wie weet hoe het dan geweest zou zijn?
    Prachtig geschreven. Dit soort herinneringen blijven je altijd bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien was je wel minder strijdlustig geworden en dat vind ik dan weer niets voor jou.
    Mooi stuk en laatste zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Herinneringen... Wat zijn herinneringen? ze brengen je heel ver terug in de tijd, een miniteletijdcabine. mooie herinneringen, trieste herinneringen... soms zitten ze heel diep maar ze blijven deel uitmaken van ons leven, voor eens en altijd. herinneringen kunnen ook vragen oproepen zoals in jouw geval: "hoe zou het geweest zijn als.....?".
    Je hebt een erg mooi stukje geschreven Sagita! liefs, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  4. JA, IK BEN ER. DAT DOE JIJ STEEDS: DE ANDER DICHTBIJ LATEN KOMEN, OOK 68 JAAR LATER. mag ik zeggen wat ik denk? dat jij er vanuit gaat, en dat is heel natuurlijk, dat je zusje een gezond meisje zou geworden zijn als ze was blijven leven, maar zo gaat het niet altijd. misschien was ze opgegroeid maar had niet kunnen voetballen.
    Ik schrok van de 12 kilo...Sagita, ik herinner me de hongerwinter ook nog, moeten we het toch eens over hebben...
    liefs, j.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Als' ja! Enne 12 pond hoor! En dat is echt genoeg. De baby was bijna 2 maanden overtijd gedragen en inmiddels flink door gegroeid. Verder was er ogenschijnlijk niets mis mee.

      Verwijderen
    2. O, wat dom van mij!)) Maar... 2 maanden overtijd, kan dat?

      Verwijderen
    3. Het was mijn moeders 7e kind. Dus wist ze wel van de hoed en de rand. Zelf was ze er van overtuigd dat ze eind augustus was uitgerekend. In die tijd verwachtten ze dat de bevrijding spoedig zou aanbreken. Vandaar de uitspraak van de dokter: het wordt een bevrijdingskindje. Het kindje had met 14 dagen verschil toch voor half september geboren moeten zijn. Het is dus minstens 6 weken overdragen en misschien meer. Het is natuurlijk ook niet zo maar dat ze zo zwaar woog.

      Verwijderen
  5. Wat kan jij het verleden op een mooie manier naar boven brengen. Knap geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Iedereen dank voor de mooie en lieve reacties!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik herkende het onmiddellijk uit Kala
    Ik heb het weer even graag gelezen.
    De dingen zijn zoals ze zijn en zo schrijf je er in mijn gevoel ook over. Heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen